אני כבר תקופה משתפת מידע בבלוג ,
ולאחרונה הבנתי שלא התייחסתי לשאלה הבסיסית: מדוע בכלל לגדל בהידרופוניקה?
מה הסיבה שאני בוחרת בשיטה זו, למרות שיש לי גינה קטנה שבה אני יכולה לשתול ירקות באופן מסורתי?
בעידן שבו המודעות לבריאות ולאיכות הסביבה הולכת וגוברת, אחת הטענות המרכזיות של המתנגדים לשיטה ההידרופונית היא שירקות שגודלו בשיטה זו אינם בריאים כמו ירקות שגודלו באדמה.
האם טענה זו אכן מבוססת?
אני מעוניינת לבחון את היתרונות והחסרונות של גידול הידרופוני, ולהשוות אותו לשיטות גידול מסורתיות. מה הם היתרונות של הידרופוניקה? האם יש לה חסרונות משמעותיים? וכיצד היא משתלבת בתפיסת עולם של קיימות ובריאות?
מהי הידרופוניקה?
הידרופוניקה היא שיטת גידול ללא אדמה, שבה הצמחים גדלים בתמיסת מים עשירה בחומרים מזינים. שיטה זו מאפשרת שליטה מדויקת בתנאי הגידול ומייעלת את השימוש במשאבים.
חלק מההיתרונות בגידול הידרופוני:
1. פחות חומרי הדברה: הסביבה המבוקרת מפחיתה את הצורך בחומרי הדברה, מה שמוביל לירקות עם פחות שאריות כימיות.
2. ערך תזונתי מוגבר: מחקרים מראים שירקות הידרופוניים יכולים להכיל רמות גבוהות יותר של ויטמינים ומינרלים מסוימים, כמו ויטמין C וברזל בחסה.
3. פחות זיהום ממתכות כבדות: בהשוואה לירקות שגדלו באדמה, ירקות הידרופוניים מכילים פחות מתכות כבדות כמו עופרת וקדמיום.
4. שימוש מופחת במים – בגלל העובדה שמים במערכת ממוחזרים, בעוד שבאדמה המים פשוט עוברים בלי לדעת כמה באמת הצמח צורך – הרי שיש כאן חיסכון משמעותי בצריכת המים.
5. פחות הדברה – בגלל שהירקות גדלים בקצב מהיר יותר, פחות חרקים “מתלבשים עליהם”. ירקות שלא הצלחנו לגדל בכלל באדמה כמו פטרוזליה, משגשגים במערכת ההדרופונית. זה לא שאין חרקים בכלל. יש. פחות.
נקודות לשיקול
1. עקביות תזונתית: בעוד שניתן לשלוט בדיוק על הרכב חומרי ההזנה, חשוב לזכור שהערך התזונתי יכול להשתנות בהתאם לסוג הירק ושיטות הטיפול לאחר הקטיף.
2. טעם ומרקם: חלק מהצרכנים מדווחים על הבדלים בטעם ובמרקם בהשוואה לירקות שגדלו באדמה. זהו עניין של העדפה אישית.
3. עלות: רכישת ירקות הידרופוניים עשויה להיות יקרה יותר בשל עלויות הייצור הגבוהות יותר.
השפעה סביבתית
אי אפשר לדבר על בריאות מבלי להתייחס להשפעה הסביבתית. הידרופוניקה חוסכת עד 90% במים לעומת חקלאות מסורתית, מפחיתה את השימוש בקרקע ומאפשרת גידול מקומי, מה שמפחית את טביעת הרגל הפחמנית.
סיכום
בעוד שירקות הידרופוניים מציעים יתרונות בריאותיים וסביבתיים משמעותיים, חשוב לזכור שהגורם המשמעותי ביותר לבריאות הוא צריכה מוגברת של ירקות, ללא קשר לשיטת הגידול.
המלצתי? גוונו את התזונה שלכם עם ירקות, התמקדו בהגדלת כמות הירקות בתפריט היומי שלכם. אחד הדברים הנחמדים בהידרופוניקה זה שהיא מאפשרת גידול של מגוון רחב של סוגי ירקות שאת חלקם כמעט ולא תמצאו בסופר (חציל לבן למשל).
אנחנו עוד נרחיב ונדבר על זה שוב….
ובינתיים קבלו פודקסט (באנגלית) שיצרתי על הנושא הזה בדיוק, בעזרת הבינה המלאכותית של גוגל.