חומציות במערכת מה זה ולמה זה חשוב.
מדידת pH היא מדידה לוגריתמית של ריכוז יוני המימן שבתמיסה.
חומציות המים משפיע ישירות על יכולת הצמח לספוג את חומרי התזונה שבמים.
רמות חומציות נכונות מסייעות לספק לשורשים את התנאים האופטימליים לצמיחתם.
pH מבטא את רמת החומציות או הבסיסיות של הנוזל. הסולם נע בין 0 ל-14:
- נמוך מ7 – חומצי
- גבוה מ7 – בסיסי
- 7 – ניטרלי – מים טהורים
לרוב הירקות, הטווח של 5.5 – 6.5 הוא האידיאלי
כשהמים בארץ לרוב יותר בסיסיים ובעלי ערך של 7-8.5
להעלות חומציות הכוונה להוריד את הטווח אל מתחת ל7 כלומר לקרב את הPH לכיוון ה-0 ולהיפך.
יותר נוח להתייחס אל הכל לפי הPH – (במקום למונחים של הבסיס והחומצי כי זה מבלבל, לפחות בהתחלה).
כאמור הPH של המים לרוב גבוה יחסית וצריך להוריד אותו כדי שהצמחים יקבלו כל מה שהם צריכים. (כלומר להעלות את רמת החומציות).
צריך לקחת בחשבון שגם הדשן לרוב מוריד את רמת הPH במים (מעלה את רמת החומציות) ולכן קודם נוסיף את הדשן ורק לאחר מכן נמדוד את כמות הPH שבמים.
לכן גם עדיף למדוד רק פעם בשבוע – ריכוז הדשן ישתנה לאורך אותו זמן
ולאט לאט יקטן כי הצמח יצרוך אותו וכך גם רמת הPH תשתנה ותעניק לירק את הטווח שהוא צריך עבור קליטת כל מינרל.
תמיד יש את ההתלבטות הזו האם להשתמש בחומרים טבעיים כדי להעלות או להוריד את רמת הPH. ההמלצה שלי היא שלא לעשות זאת.
התכשירים המיועדים לכך משפיעים בצורה מדויקת ועקבית על הPH בלבד. בעוד שאם תוסיפו חומר אחר אין לדעת כיצד הוא ישפיע על הצמח או על המוליכות של המים.
בכל מקרה, במידה ומגלים שיש צורך יש לאזן את המים באיטיות, ממש להוסיף טיפות ובהדרגה כדי לא ליצור שינוי קיצוני שישפיע על המערכת.
גילוי נאות. בתחילת דרכנו מדדנו כל פעם את רמת הPH במים. מהר מאוד ראינו שלפחות כאן, בגלל איכות המים, לאחר הוספת הדשן – מגיעים לטווח הרצוי ללא תוספות כל שהן. אז כבר שנה וחצי שאנחנו לא מודדים חומציות או מוסיפים למים כלום מלבד דשן. והכל גדל נהדר.
בסוף אין כמו מראה עיניים – אם לצמח טוב הוא מראה את זה..
בתמונה המצורפת – כמה גידולים משנה שעברה, בקרוב אעלה תמונות של המערכות השנה.
שבת שלום.
ובשורות טובות!