חיפוש
סגור את תיבת החיפוש
מחזירים את החטופים הביתה

טיפול ותפעול מערכת הידרופונית

איך לטפל במערכת הידרופונית? מה צריך לעשות, כמה זמן זה לוקח ובמה משתמשים. כל הכלים והידע הנדרשים להצלחת הגידול, במאמר זה

הקדמה

מערכות ההידרופוניקה והאקוופוניקה הן מערכות יצרניות המאפשרות לנו לגדל ירקות לאכילה בצורה בריאה וניתנות להקמה בכל פיסת שטח פנויה – בין אם במרפסת, על הגג או בגינה.

הטיפול במערכת הידרופונית הוא פשוט יחסית ומתבצע באמצעות איזון של שני מדדים במים (תמיסה).

מדדים

במערכות הידרופוניקה אנו בודקים שני מדדים ההכרחיים להצלחת גידול הירקות:

1.מוליכות חשמלית EC – Electric Conductivity
2.חומציות – pH

סרטון איזון המים (תמיסה) במערכת הידרופונית

בסרטון זה, אשר חשוב ומומלץ לצפייה לכל מגדל חדש, נסביר בקצרה כיצד  מבצעים את המדידות וכיצד מאזנים את הערכים המתקבלים לערכים הרצויים. מטה תוכלו למצוא הסבר מורחב בנושא

אז כמו שציינו במערכות הידרופוניקה אנו בודקים מספר מדדים ההכרחיים להצלחת גידול הירקות. וכעת נסביר כיצד אנו מבצעים את המדידות וכיצד אנו מאזנים את הערכים המתקבלים לערכים הרצויים.

מוליכות חשמלית - EC- Electric Conductivity

המוליכות החשמלית מאפשרת לנו לדעת בקירוב את כמות הדשן הנמצאת המים, מדד המוליכות החשמלית מושפע מכמות המומסים במים. היחידה בה נמדדת מוליכות חשמלית נקראת מיקרוסימנס (µS).

כל צמח זקוק לערך שונה של מוליכות חשמלית. צמחים פירותיים כגון: עגבניות, חצילים, אבטיחים ועוד יצרכו יותר חומרי הזנה מאשר צמחים עלוותים כגון: חסה, בזיליקום, פטרוזיליה ועוד.

טווח ערכי מוליכות חשמליים לפי סוגי צמחים:

צמחים ירוקים 1500-2000µS

צמחים פירותיים 1900-2500µS

כאשר אנו משלבים את שני סוגי הצמחים במערכת, נתאים את ערכי המים לצמח בעל הדרישות הגבוהות יותר.

לרוב במערכות גידול ביתיות נשתמש במי ברז אליהם נוסיף את הדשן ולאחר מכן את החומצה. ראוי לציין כי מגדלים מקצועיים ישתמשו במי אוסמזה, מי מזגנים או מי גשמים הנקיים לגמרי ממלחים לקבלת מדידה מדוייקת יותר אך הדבר אינו הכרחי בגידול ירקות וירוקים בבית או בביה”ס אלא אם הדבר מתאפשר.

ישנם סוגים רבים ומגוונים של דשנים ולכל אחד מהם יש אחוזים שונים של חומרי ההזנה העיקריים (חנקן, אשלגן וזרחן N-P-K) המיועדים לשלבי הגידול השונים (גידול צמחי, גידול פרחים וגידול פירותי) בנוסף ישנן אופציות אורגניות וטבעיות כגון דשן אצות או תה קומפוסט.

ההמלצות במסמך זה נוגעות אך ורק לשימוש בדשן ‘אריה’ Supreme Lion של חברת LivinGreen .

שימו ♥ חובה לאזן את הדשן ורק אז את החומציות, שכן הדשן משנה את ערך ה- pH

 

חומציות - pH

רמת החומציות במים משפיעה על קליטת חומרי ההזנה על ידי שורשי הצמח. מדד החומציות (או מדד ה- (pH מייצג את ריכוז יוני המימן במים. ערך זה נמדד בסקלה הנעה בין 1-14 כאשר החלוקה לערכים בסיסיים או חומציים היא על פי הטווחים הבאים:

  • ערכים הנמוכים מ-7 הינם חומציים
  • ערכים הגבוהים מ-7 הינם בסיסיים
    ככל שערכי ה – pH גבוהים יותר כך התמיסה בסיסית יותר וככל שהערכים נמוכים יותר התמיסה חומצית יותר.

הטווח האידיאלי עבור מרבית הצמחים הוא 5.8-6.2 (חומצי), סטייה מערכים אלו יכולה לגרום לירידה בספיגה של חומרי הזנה ע”י הצמח ובכך לגרום לחוסרים בצמח. מחסור בחומרי הזנה לצמח גורם להתפתחות לא תקינה ופגיעות גבוהה יותר למזיקים.

כיצד מודדים ומאזנים את רמת החומציות?

שתי השיטות הנפוצות הן מדידה באמצעות מד דיגיטלי או באמצעות ערכה כימית. לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות.

אופן איזון ערך החומציות משתנה בהתאם לתוצאה המתקבלת. בארצנו המים בסיסים ברוב המקרים (ערכים הגבוהים מ-7).

מה עושים כאשר הערך המתקבל הוא בסיסי?

כאשר הערך המתקבל גבוה מהערך הרצוי, לדוגמא pH=8.2 יש להוסיף חומצה. לרוב נהוג להשתמש בחומצה זרחתית. ישנם נוזלים מסחריים המיועדים בדיוק למטרה זו כמו למשל pH Down. יש לבצע פעולה זו באיטיות (ניתן להיעזר בפיפטה) עד להגעה לערך הpH הרצוי.

במידה ואנו משתמשים בחומצה זרחתית מרוכזת 85% יש לנקוט משנה זהירות, להשתמש בכפפות, משקפי מגן ונעליים סגורות. מדובר בחומצה מרוכזת מאוד על כן אנו נשתמש בכמויות קטנות (לא יותר מ-1 מ”ל) בכל סבב בדיקה ואיזון עד לקבלת הערך הרצוי.

חשוב מאוד שתהליך איזון התמיסה יעשה בהדרגה ולא בשינוי קיצוני שכן הצמחים עלולים להיפגע מכך.

מה עושים כאשר הערך המתקבל נמוך מהערך הרצוי?

המים הטבעיים בארץ נוטים להיות בסיסיים ולכן בעבר כמעט שלא נתקלנו בלקוחות שהייתה להם בעיה עם חומציות יתר. אבל, התמונה השתנתה מאז שנכנסו המים המותפלים לתמונה. במידה שמי הברז באזורכם הם מים מותפלים יתכן שתתקלו בערכי pH נמוכים במערכת ההידרופונית שלכם לאורך הזמן. 

במקרה זה ניתן להשתמש באשלגן הידרוקסיד, בקלציום קרבונט (סודה לשתיה) או במוצר מסחרי כגון pH Up. גם במקרה זה נוסיף את הבסיס לאט ובהדרגה ונעקוב אחר שינויים ברמת הpH של המים עד הגעתם לערך הרצוי. 

את הבדיקה של מבצעים באמצעות ערכת בדיקה (שם לפי צבע המים יש הערכה של גובה ה- PH) או באמצעות מד pH דיגיטלי (שעבורו צריך שני נוזלים לשימור וכיול). יש מאמר נוסף ספציפית בנושא המד. בשם “תחזוקת מד pH”.

המלצות נוספות לתחזוקה נכונה של המערכת

טיפול קבוע

הקפידו על מיכל מים מלא ככל האפשר, כאשר מומלץ לחבר מצוף פיצוי שישמור על מפלס מים אחיד. חשוב לשמור על רמת מוליכות חשמלית ורמת חומציות נאותים ככל האפשר לאורך הגידול, יש לעשות בדיקות pH ו-EC בצורה שוטפת ומומלץ לתעד שינויים במדדים אלו. מילוי מים יגרום לדילול התמיסה ויש לאזן את הערכים לאחר כל מילוי מים.

בטיחות

יש לדאוג כי המערכת והחומרים לטיפול לא יהיו נגישים לילדים ללא השגחה.

 

טיפול בצמחים ובשורשים

צמחים כגון נענע ועגבניות הינם בעלי בתי שורשים רחבים המתפרסים באגרסיביות ועלולים לחסום את התעלות ואף לחנוק בתי שורשים של צמחים שכנים. יש להוציא שורשים, עלים יבשים, רקובים או נגועים בטפילים על בסיס קבוע. מומלץ לבצע הדלייה לצמחים הצריכים זאת.

מיקום

שימו לב למיקום המערכת הוא בעל חשיבות מכרעת. המיקום המועדף יהיה בעל שעות 3-4 שעות שמש ישירה. הצבת המערכת בכיוון דרום היא האידיאלית ביותר ובמקום שבו אין רוחות חזקות. טווח הטמפרטורה המומלץ: 22 – 26 מעלות צלזיוס. במקרה ומתקיימת שגרה של טמפרטורות קיצוניות הנמוכות מ-16 C° או גבוהות מ-32 C° מומלץ לבודד את מיכל ההזנה ולשקול גידול בסביבה מבוקרת יותר כדוגמת חממה. 

טיפול במשאבה

אחת לחודש מומלץ לנקות את המשאבה ע”י הפסקת פעולתה, הוצאתה מהמים ושטיפת כל חלקיה תחת מים זורמים.

ניקוי מערכת

אחת לחודשיים מומלץ להוציא את הצמחים מהמערכת ולשטוף את המערכת על חלקיה מכל הלכלוכים ואצות שהצטברו בדפנות.

שקיעת מלחים, החלפת מים

אחת לכמה חודשים יש לרוקן את מיכל ההזנה, למלא במים נקיים ולאזן מחדש את הערכים שכן ישנה הצטברות מלחים שלא נקלטים על ידי הצמחים אך משפיעים על התוצאה המתקבלת של המוליכות החשמלית. במקרה זה יתכן ותראו ערכים גבוהים של EC או ערך גבוה למרות הוספת מים רבים וחוסר צורך להוסיף דשן, לעיתים יתבטא בפגיעה בצמחים. לקריאה נוספת על ניקיון מערכת והחלפת מים בקרו במאמר ניקיון וחיטוי מערכת.

מידע נוסף על מד EC מוליכות

מד זה משמש למדידת מוליכות לאיזון הדשן. בסרטון טיפים לשמירה נכונה, שימושים ומדידות חריגות.

למידע נוסף על גידול הידרופוני, טיפול במזיקים בשיטות טבעיות וטיפים כלליים אתם מוזמנים לעיין במאמרים באתר האינטרנט שלנו ובערוץ היוטיוב וכן להעלות שאלות בפורום הישראלי להידרופוניקה ואקוופוניקה
סל קניות
  • No products in the cart.

מערכות הידרופוניקה

MINI גינת ירק
24
חורי שתילה
4 צול
קוטר צינור

990.00

אורבניקה 17
24
חורי שתילה
4 צול
קוטר צינור

2,190.00

אדנית G8
24
חורי שתילה
4 צול
קוטר צינור

290.00

גינת ירק
24
חורי שתילה
4 צול
קוטר צינור

1,650.00

שירותים נוספים
חיפוש
0